Skriva personligt brev

Skriva personligt brev? Så sticker du ut!

Ska du skriva personligt brev? Här är tipsen!

De flesta av oss som någon gång sökt jobb vet att det att skriva personligt brev inte är det lättaste, faktiskt väldigt långt ifrån det lättaste. Vad ska man skriva egentligen? Och kanske ännu viktigare, vad ska man undvika att ha med? Först och främst gäller det att förstå syftet bakom det personliga brevet: Det är din chans att ge ett riktigt gott första intryck, stå ut ur mängden och uttrycka vem du är och vad du kan bidra med hos företaget i fråga.

Vi har samlat våra bästa tips om hur du skriver ett riktigt bra personligt brev, och därmed ökar dina chanser att äntligen kamma hem det där jobbet du gått och drömt om!

1. Håll det kort

Det första och kanske viktigaste tipset vi har när det kommer till att skriva personligt brev är att hålla det kort. Det är nämligen inte helt ovanligt att en rekryterare mottar tio till hundratals ansökningar för en ledig tjänst. Tiden som läggs på varje ansökan är minimal, och därför gäller det att hålla sig kortfattad och göra det på ett bra sätt. Istället för att ta bort viktig information, försök komma på en mer effektiv formulering eller ett alternativt sätt att beskriva det på. En smart strategi är att lägga allra mest krut på det första stycket, så att rekryteraren fastnar och vill fortsätta läsa.

2. Ta inspiration från ditt CV

Osäker på vad du ska skriva eller vart du ska börja? Då kan det vara en bra idé att läsa igenom ditt CV igen. Ditt personliga brev ska vara som en fördjupning av ditt CV, där du förklarar de erfarenheter och kompetenser du tidigare nämnt. Ett bra ställe att börja på är att ta en kompetens från en tidigare arbetsplats, och förklara varför denna kunskap kan vara relevant för tjänsten du söker. Allt eftersom du skriver kommer du märka att få ett bättre flyt, och att orden nästan flyger ur huvudet och ut i fingerspetsarna på tangentbordet.

3. Håll dig till ämnet

Trots att det heter “personligt brev” finns det absolut gränser kring hur personligt det bör vara. Det rekryteraren är ute efter är såklart att lära känna dig som person, men i den innebörd att avgöra om du är en passande kandidat för tjänsten i fråga. Positiva egenskaper och personlighetsdrag är absolut relevant för ett personligt brev, men försök att vinkla det på ett sätt där det gynnar dina potentiella arbetsplats. T.ex: “Jag har alltid haft en vild fantasi, vilket gjort det enkelt för mig att tänka utanför boxen och se lösningar som inte alla andra gör”. Både personligt och professionellt på samma gång! Ett tips är att skriva en lista över dina kompetenser och egenskaper, och sedan välja de som är mest relevanta för den tjänst du söker.

4. Kontextualisera och exemplifiera

När man ska skriva personligt brev är det alldeles för lätt att fastna i klichéer, som t.ex. “jag gillar att ha många bollar i luften samtidigt” eller “jag är lojal”. För en rekryterare kan dessa exempel verka tillintetsägande och vaga. Visst beskriver de dina goda egenskaper, men inte i vilken kontext. Här kan du, likt tips nummer 3, vinkla det på ett sätt som inkluderar ett exempel och en situation.

Exempelvis: “Under min tid på kundsupport fick jag lära mig att ha många bollar i luften samtidigt, då jag under samtalen lyssnade, undersökte, dokumenterade och gav respons på samma gång”, eller “Jag är mycket lojal som person, något som visas i mina tidigare erfarenheter där samtliga anställningar varat 2 år eller mer”.

5. Var inte rädd för att skryta och sticka ut

Var absolut inte rädd för att skryta när du ska skriva personligt brev! Brevets syfte är trots allt att framhäva dina framgångar, och sälja in dig och dina kompetenser riktigt ordentligt. Kom även ihåg att inga framgångar är för små när det kommer till insatser som du är riktigt stolt över! Att berätta om din hjärtefråga, vad den betytt för dig och vad du lärt dig av den, kan både imponera stort och säga mycket om dig som person.

6. Skriv ditt personliga brev efter tjänst

Ett misstag många gör är att skicka samma brev till alla företag de söker jobb hos. Trots att jobbsökande och brevskrivande är otroligt tidskrävande i sig, kommer du i långa loppet att tjäna mycket tid på att anpassa dina brev. Genom att personifiera ditt personliga brev bevisar du inte bara att du är rätt val för tjänsten i fråga, utan indikerar även ett genuint intresse för företaget och deras verksamhet. Både faktorer som ger dig en stor konkurrensfördel gentemot andra kandidater som inte anpassat sina personliga brev. Ett tips är att skriva en neutral mall, och sedan ha den som bas för strukturen i dina kommande brev.

Relaterade Inlägg