Tips inför intervjun

Anställningsintervjun!

Du har passerat ”nålsögat” och blivit kallad till anställningsintervju. Grattis! Det första steget mot ditt nya jobb är avklarat. Förbered dig ordentligt inför intervjun. Ju bättre förberedd du är, desto säkrare kommer du att känna dig och desto bättre intryck kommer du att göra.Se till att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivaren.

 

 • Hur ser organisationen ut?
 • Vilka personer ingår i ledningen?
 • Om det är ett privat företag – hur ser ägarbilden ut?
 • Vilka är de främsta konkurrenterna?
 • Googla…

Det är viktigt att du gör ett bra första intryck. Kom i tid, försök att vara utsövd, åk hemifrån i god tid så att du inte behöver stressa och undvik att lukta stark parfym eller rök.

Sju enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, här redovisar hon de bästa tipsen.

 1. Tänk på skillnaden mellan personligt brev och CV. Medan CV:n är en presentation av din utbildning och ditt yrkesliv är det personliga brevet en skräddarsydd presentation till arbetsgivaren. Häll alltså inte in CV:n i brevet. Däremot kan det vara bra att lyfta in meriter från CV:n i brevet som är relevanta för jobbet du söker. För du kan inte räkna med att din CV blir läst om inte brevet väcker intresse.
 2. En vanlig miss är att använda samma brev till alla ansökningar. Men det gäller att förklara varför du vill ha exakt det här jobbet och varför du passar för det. Att du tycker det verkar kul och spännande räcker inte. Sätt dig in i arbetsgivarens perspektiv, varför ska de anställa just dig? För att kunna skriva ett bra personligt brev måste du alltså ta reda så mycket som möjligt om både tjänsten och arbetsgivaren.
 3. Sälj dig själv. Att sälja sig själv kan vara svårt, men det är exakt vad du måste göra i brevet. Skriv en lista över alla kunskaper och erfarenheter du har och fråga andra vad som är bäst med just dig.Välj sedan ut de saker som är mest relevanta för tjänsten du söker och berätta om dem i brevet. Glöm inte att även ta upp erfarenheter från privatlivet som kan komma till användning i jobbet, till exempel engagemang i föreningar eller språkkunskaper.
 4. Undvik det här. Krångla inte till det med detaljer och använd inte jargong eller branschord som vanligt folk inte skulle förstå. Tala inte om vad duinte Dra inte ditt livs historia och berätta inte om eländet i ditt liv. Tänk på att det är ett affärsbrev, så uttryck dig professionellt. Var inte för hurtig och skippa uttryck som tjingeling och hej hopp. Ålder och civilstatus behövs inte heller.
 5. Pang på. Många börjar med att berätta om sig själva. Gör inte det. Inledningen ska vara kort och slagkraftig och förklara vilket jobb du söker och varför du passar för det.Till exempel: ”Jag har med stort intresse läst er annons på Metrojobb.se där ni letar efter en engagerad ochsjälvgående säljare. Det är precis vad jag söker just nu. Att ta fram lösningar och presentera dem för kunden på ett övertygande sätt är mitt jobb sedan 6 år tillbaka.”
 6. De flesta skriver hela brevet som löpande text, men det är inte alls nödvändigt. Inledningen ska helst vara löpande text, resten kan vara i punktform. Du kan också ställa upp en tabell där ena kolumnen har rubriken ”ni söker” och listar tjänstens kriterier, medan den andra har rubriken ”jag erbjuder”, och visar hur dina kompetenser och erfarenheter matchar kriterierna. När det gäller längden ska brevet inte överstiga en A4-sida.
 7. Istället för ”hej då” bör brevet avslutas med en uppmaning till handling. ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”, till exempel, är en indirekt uppmaning att kalla dig till intervju. Om det är en spontan ansökan, alltså där du inte sett en annons, bör du klargöra om det är du eller arbetsgivaren som förväntas följa upp. Till exempel ”jag ringer er om en vecka”. Eller ”hör av er om det låter intressant”.

Vad är ett cv och hur skriver man ett bra cv?

”Cv” är en förkortning av latinets ”curriculum vitae” som betyder livsförlopp. Vill du ha tips på att skriva ett bra cv?

Det finns egentligen inte något rätt eller fel sätt att skriva ett cv på. Huvudsaken är att mottagaren får en bild av dig och dina erfarenheter på ett enkelt och överskådligt sätt. Det är därför viktigt att du försöker vara tydlig när du strukturerar de uppgifter du har med i ditt cv.

Olika former av cv:n

När vi ger tips på att skriva ett bra cv brukar vi rekommendera att du antingen utgår från en tidsaxel eller från dina färdigheter. Tidsaxel är den vanligaste formen av cv. Här beskriver du dina erfarenheter under sammanfattande rubriker. Erfarenheterna presenteras i omvänd ordning, det vill säga att det du gjort senast presenteras först.

I ett cv som utgår från dina färdigheter har du möjlighet att beskriva kompetenser som du har förvärvat såväl inom som utanför yrkeslivet. Hur skriver man ett bra cv som utgår från dina färdigheter? Gruppera dina färdigheter under teman eller rubriker. Den här typen av cv kan vara att föredra i det fall du är nyexaminerad eller om du söker jobb inom nya yrkesområden.

Givetvis går det att mixa de båda cv-formerna, detta blir också allt vanligare. Du kan låta första sidan beskriva mål, färdigheter och kompetenser under ett antal rubriker, medan andra sidan beskriver hur ditt liv sett ut i kronologisk ordning

Bra att tänka på när man skriver cv

Ge fullständiga kontaktuppgifter så att arbetsgivaren vet hur de ska kontakta dig inför en eventuell intervju. Lämpligt att ta upp i sidhuvud eller sidfot är: förnamn, efternamn, adress, telefonnummer, e-postadress och eventuellt födelsedatum.

Exempel på rubriker i ett cv

 • Arbetslivserfarenheter
 • Utbildningar och kurser
 • Färdigheter (språkkunskaper, it-färdigheter, affärssystem)
 • Personligt
 • Övriga meriter

Cv-mallar

 • Googla…

För Kandidater

Här kan du registrera dig för jobbbevakning, ladda upp ditt CV och följa de mest intressanta arbetsgivarna inom din yrkeskategori.

Jobb i fokus

Arbetsgivare i fokus